Elektrokoloběžka BT501 se značkovou baterií LG a dojezdem 60 km za 18.490 Kč. TO CHCI VIDĚT! 

Jak správně pečovat o vaši elektrokoloběžku

Pravidelné čištění a kontrola

Základem správné péče o elektrokoloběžku je pravidelné čištění. 

Čištění nejen zlepšuje vzhled koloběžky, ale především odstraňuje nečistoty, prach a bláto, které mohou postupně poškozovat různé komponenty a snižovat celkový výkon. K čištění použijte měkký hadřík nebo houbu navlhčenou ve vlažné vodě s jemným čisticím prostředkem. Důkladně otřete rám, stupátko, řídítka, blatníky a kola. Věnujte pozornost také skládacímu mechanismu, pružinám a místům, kde se mohou usazovat nečistoty. Vyvarujte se použití vysokotlakých čističů nebo agresivních chemikálií, které by mohly poškodit ložiska, těsnění nebo elektroniku. Po čištění nechte elektrokoloběžku důkladně oschnout a případně ošetřete pohyblivé části vhodným mazivem.

Péče o baterii a nabíjení

Srdcem každé elektrokoloběžky je baterie, která vyžaduje zvláštní péči, aby si zachovala co nejdelší životnost a kapacitu. Nejčastěji používané typy baterií v elektrokoloběžkách jsou lithium-iontové (Li-Ion) a lithium-železo-fosfátové (LiFePO4), které se vyznačují vysokou energetickou hustotou, nízkým samovybíjením a dlouhou životností. Přesto je důležité dodržovat určité zásady správného používání a nabíjení.

Používejte pouze originální nabíječku dodanou výrobcem nebo certifikovanou alternativu se stejnými parametry. Nepoužívejte nabíječky určené pro jiné typy baterií nebo s jinými specifikacemi, mohlo by dojít k poškození nebo přehřátí baterie.

  • Nabíjejte baterii v suchém a větraném prostředí při pokojové teplotě. Nenabíjejte baterii venku, ve vlhku, mrazu nebo extrémním horku, to může snížit její kapacitu a životnost.
  • Nenechávejte baterii úplně vybít, protože hluboké vybití pod kritickou úroveň (obvykle 20-30 % kapacity) může způsobit nevratné poškození článků. Pokud je baterie téměř vybitá, co nejdříve ji nabijte.
  • Nepřebíjejte baterii, ani ji nenechávejte připojenou k nabíječce déle, než je nutné. Jakmile je baterie plně nabitá (indikováno na nabíječce nebo koloběžce), odpojte ji od nabíječky. Přebíjení může snížit životnost baterie a v extrémním případě způsobit přehřátí nebo požár. Ideální stav nabití pro skladování je 50-80 % kapacity. Pokud elektrokoloběžku delší dobu nepoužíváte (např. přes zimu), skladujte ji s částečně nabitou baterií v suchém prostředí při pokojové teplotě. Jednou za měsíc baterii zkontrolujte a případně dobijte na skladovací úroveň.

Kontrola tlaku v pneumatikách

Správný tlak v pneumatikách je klíčový pro bezpečnou a pohodlnou jízdu. Podhuštěné pneumatiky mohou způsobit nestabilitu, zhoršit ovladatelnost a zvýšit spotřebu energie. Přehuštěné pneumatiky zase mohou snížit přilnavost a zvýšit riziko defektu. Ideální pomůcka pro tyto účely je přenosný kompresor, který dokáže dohustit i změřit aktuální tlak v pneu.

Pro prakticky založené jezdce, kteří nechtějí řešit problémy s pneumatikami, jako je podhuštění nebo defekty, nabízíme řešení v podobě bezdušových kol. Modely elektrokoloběžek BT501 a BTX251 jsou vybaveny bezdušovými koly, která eliminují riziko defektů a ztráty tlaku. Bezdušová kola jsou vyrobena z odolných materiálů, která zkrátka nepropíchnete. Díky perfektnímu odpružení poskytují stejný jízdní komfort jako klasické pneumatiky, ale bez starostí s údržbou tlaku nebo opravami defektů. 

Ochrana před vodou a vlhkostí

I když jsou elektrokoloběžky většinou odolné proti stříkající vodě, nejsou zcela vodotěsné a vyžadují ochranu před vodou. Pokud možno se vyvarujte jízdě v silném dešti, brodění hlubokými kalužemi a vstříknutí vody přímo na elektronické komponenty. Pokud přece jen zmokne, nechte elektrokoloběžku důkladně oschnout na suchém a větraném místě. Pokud se do elektroniky dostane voda, nepokoušejte se koloběžku zapnout a odneste ji do servisu na kontrolu. 

Pro dodatečnou ochranu před deštěm i sluncem nabízíme v našem příslušenství speciální plachty na elektrokoloběžky. Tyto plachty jsou vyrobeny z odolného a vodě odpudivého materiálu, který chrání vaši koloběžku před nepříznivými podmínkami. Plachta poskytuje spolehlivou ochranu jak před deštěm, tak před přímým slunečním zářením

Používání originálních dílů a příslušenství

Abyste zajistili maximální kompatibilitu, bezpečnost a výkon, používejte při údržbě a opravách pouze originální díly a příslušenství od výrobce vaší elektrokoloběžky nebo ověřené alternativy vysoké kvality. To se týká zejména bezpečnostně kritických komponentů jako jsou brzdy, pneumatiky, baterie, nabíječka, řídítka a světla. Nepoužívejte levné náhražky neznámého původu, které mohou selhat a ohrozit vaše zdraví.

Věříme, že vám tyto rady a tipy pomohou prodloužit životnost vaší elektrokoloběžky a užít si mnoho spokojených kilometrů bez starostí. Pokud budete potřebovat další informace, radu s výběrem dílů nebo servisní služby, neváhejte se obrátit na náš Bluetouch servis. Náš servisní tým je profesionální, vstřícný a vždy připraven vám pomoci. Nabízíme i službu expresní výměny či opravy, abyste mohli být zpět na cestě co nejdříve.